Scroll Top

Mediation bij echtscheiding, vaak de beste weg

Mediation bij echtscheidingMediation bij echtscheiding, is dat altijd een goed idee? Het antwoord daarop is: nee, niet altijd. Toch is het vaak wel de beste weg om te bewandelen bij een scheiding. Het alternatief is een weg waarin beide partners niet meer samen in gesprek gaan en via advocaten zaken gaan regelen. Emoties komen daarbij niet of nauwelijks aan bot. Zonder daar aandacht aan te besteden is de kans op strijd veel groter, door mediation kan dat in veel gevallen vermeden worden.

 

 

Mediation bij echtscheiding

Terwijl er veel geregeld moet worden begint mediation bij het begin: de emoties. Bij mediation bij echtscheiding is de scheidingsmelding een belangrijk onderwerp. Bij de scheidingsmelding is de boodschap van de ene aan de andere partner dat hij of zij wil scheiden. In de praktijk blijkt dat weinig stellen hier voldoende aandacht aan besteden. Daardoor is er vaak nog sprake van onduidelijkheid en daardoor zijn er nog tegenstrijdige emoties waar men in vast blijft zitten. Ik schreef hier al eerder een blog over (klik hier om mijn blog over de scheidingsmelding te lezen). Juist bij mediation ontstaat, door aandacht aan de emoties te besteden, weer de mogelijkheid samen in gesprek te gaan.

Weerstand

Vaak merk ik dat er bij cliënten enige weerstand is om het over emoties te hebben. Toch merken zij gaandeweg dat het helpt zaken uit te spreken. Het helpt om onzekerheid weg te nemen en daardoor zal de rest van het proces beter en sneller verlopen. Als zij er niet voor openstaan en alleen zo snel mogelijk alles willen regelen, merken zij al snel dat het proces stagneert als emoties genegeerd worden.

De ommekeer – een mooi moment

Als mediator vind ik weinig mooier dan het moment dat cliënten elkaar weer aan gaan kijken en tegen elkaar gaan praten. Het moment dat er weer een echt gesprek mogelijk is, waar dat eerder niet lukte. Dat kan alleen bewerkstelligd worden door eerst de emoties de ruimte te bieden. Erkenning van gevoelens is voor beiden belangrijk. Bovendien lukt het veel beter om de scheiding te regelen als mensen weer op een goede manier in gesprek komen. Helaas lukt het niet altijd, maar de ervaring leert dat het vaker lukt dan mensen vooraf verwachten. De winst is zo groot als het lukt dat het echt zonde is het niet te proberen.

Communicatie

We hebben allemaal onze valkuilen en daar trappen we in moeilijke tijden extra makkelijk in. De relatie wordt ook niet voor niets beëindigd, het ging niet goed. Het voeren van een goed gesprek zonder begeleiding is dan wellicht te ingewikkeld. Een mediator is neutraal en niet partijdig, en herkend patronen in de communicatie. Door cliënten een spiegel voor te houden en de juiste vragen te stellen wordt vaak veel duidelijk en ontstaat weer wat begrip voor elkaar. Het is vaak verrassend om te zien hoe mensen toch weer in gesprek komen. Het uiteindelijke proces verloopt dan sneller en beter.

Doelen

Aangezien er veel te regelen is bij een echtscheiding is het fijn als er structuur geboden wordt. Voor de mediator ligt daar dus een belangrijke taak. Enerzijds de aandacht voor de emoties en anderzijds de financiële kant. Meestal begin ik met het ouderschapsplan. Het is immers een wettelijk verplichting dit op te stellen als er minderjarige kinderen in het spel zijn. Bovendien is het voor de kinderen belangrijk dat er snel duidelijkheid komt.

Financiële aspecten

Vervolgens komen bij mediation bij echtscheiding de onderwerpen aan bod die betrekking hebben op inkomen, vermogen, alimentatie en pensioen.
Vaak willen cliënten vooral dat zaken snel geregeld worden. Ze willen rust. Die wens is normaal en logisch. De emoties die spelen zijn heftig en het hele leven staat op z’n kop, iedereen wil dat daar zo snel mogelijk een einde aan komt. Toch gaat dit beter en sneller als het proces goed doorlopen wordt, met aandacht voor de emoties.

WS Mediation

WS mediation biedt mediation bij echtscheiding. Ik heb deze specialisatie van dit mooie vak gekozen omdat ik ervan overtuigd ben dat veel mensen onnodige schade oplopen bij echtscheiding. Zonder een goed gesprek en de juiste begeleiding veranderen scheidingen te vaak in vechtscheidingen. Ik wil mensen helpen dit te voorkomen door aan de juiste zaken aandacht te besteden. Op die manier kan ieder aan de rouw toekomen die nu eenmaal bij een scheiding hoort.

Daarnaast ben ik ook Register Financieel Echtscheidingsadviseur particulier. Daardoor kan ik mijn cliënten begeleiden bij het afhandelen van alle financiële, juridische en fiscale zaken die bij echtscheiding geregeld moeten worden. Kijk voor meer informatie op mijn site, of neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

 

 

 

Gerelateerde berichten