Scroll Top

Ruzie met de buren, hoe lost u het op?

Ruzie met de burenHet is prachtig weer en daar genieten de meeste mensen met volle teugen van. We gaan heerlijk naar buiten. We genieten van de tuin en de kinderen spelen buiten. Gezellig drinken we een borrel en steken de barbecue aan. Het is puur genieten geblazen. Totdat blijkt dat de wind de barbecuerook bij de buren naar binnen blaast. Uw jongste kind krijgt een driftbui in de tuin en de hond hiervan ongelooflijk opgewonden raakt. Dat gebeurt allemaal terwijl de gestreste buurvrouw na een drukke dag op het werk van haar broodnodige rust wil gaan genieten. Irritatie lijkt dan onvermijdelijk. Als dit soort situaties vaker voorkomen dan kan dat al snel tot ruzie met de buren leiden.

 

Ruzie met de buren rond een verbouwing

Door het mooie weer zijn we allemaal veel buiten en horen, zien en ruiken veel van elkaar. Maar ook op de woningmarkt is het weer dringen. En als u dan een huis koopt dan wilt u dat natuurlijk helemaal naar uw zin maken. Muren worden uitgebroken, in de badkamer wordt alles vernieuwd inclusief de tegels en uiteraard wilt u de keuken vervangen. In sommige buurten is de één na de ander aan het verbouwen, het is lastig dit te doen zonder overlast te veroorzaken. Nieuwe bewoners weten niet wat de buren al te verduren hebben gehad met eerdere verbouwingen en gaan enthousiast aan de slag. Zij hebben immers prachtige plannen voor hun nieuw verworven woning. En voor u het weet ontstaat er ruzie met de buren.

Hoe voorkom je ruzie met de buren

Wilt u bij een verbouwing ruzie met de buren voorkomen? Het helpt als de nieuwkomer kennismaakt met de buren. Het helpt ook als de nieuwkomer de plannen bekend maakt en afstemt met de buren. Als de buren altijd vroeg naar bed gaan dan is het vervelend als zij tot tien uur ’s avond in de herrie zitten. Slapen zij in het weekend uit dat is het niet handig als ’s ochtends vroeg de herrie losbarst. Door af te stemmen kunnen de nieuwkomers de plannen uitvoeren en blijft het draaglijk voor de buren. Vaak helpt het al als men weet hoelang het duurt en dat morgen bijvoorbeeld een rustige dag zal zijn. Uiteraard kan het een keer ongelukkig uitkomen maar een goede afstemming voorkomt een hoop ergernis.

Feestjes, leuk voor de buren?

Uitbundige feestjes kunnen snel voor veel irritatie zorgen. Om ruzie met de buren te voorkomen worden zij vaak geïnformeerd. Toch is het wellicht wat teveel van het goede als de stereo op vol volume aangezet wordt in de tuin. Overleg vooraf zorgt er in ieder geval voor dat de buren weten wat er gevierd wordt. Wordt een eindtijd afgesproken dan geeft dit ook rust. Zet de stereo niet al te hard en het feest kan beginnen. De buren zullen het horen maar kunnen toch nog van hun vrije tijd genieten. U kunt de buren er natuurlijk ook bij betrekken dat is helemaal gezellig.

 

Buurtbemiddeling

In Nederland is het een volle boel. We leven behoorlijk dicht op elkaar en horen dus al snel veel van elkaar. Daar waar het fout gaat hebben mensen steeds vaker de mogelijkheid om buurtbemiddeling in te schakelen. Dit is een prima middel als een gesprek niet meer goed mogelijk lijkt. Vaak blijkt dat een gesprek wel mogelijk is onder de juiste begeleiding en omstandigheden. Terugkijkend ontdekt men dat er wel regelmatig een opmerking is gemaakt maar dat er nooit echt een gesprek is gevoerd. In Diemen kunnen mensen zich wenden tot Buurtbemiddeling Diemen. Voor de inwoners van de gemeente Diemen is dit gratis. De mediators helpen de buren weer met elkaar in gesprek te komen zodat zij hun problemen hopelijk op kunnen lossen. WS Mediation is aangesloten bij Buurtbemiddeling Diemen

WS Mediation

Is het traject van buurtbemiddeling iets te kort voor u? Is het voor u niet mogelijk gebruik te maken van buurtbemiddeling? WS Mediation biedt ook mediation bij ruzie met de buren (klik hier voor meer informatie). Ik help u weer in gesprek te komen met de buren. We kunnen alles bespreken dat tot de ruzie geleid heeft. Vervolgens kijken we wat beiden willen bereiken en bespreken gezamenlijk hoe dit gerealiseerd kan worden. Het herstelde contact zal er doorgaans toe leiden dat in de toekomst onenigheid makkelijker op te lossen is.

Wilt u meer weten over mediation bij ruzie met de buren of bij andere conflicten neem dan gerust contact met mij op.

 

 

Gerelateerde berichten