Scroll Top

De vakantie als relatietest, hoe heeft u dat ervaren?

Vakantie als relatietestDe statistieken wijzen het uit, verreweg de meeste mensen starten een scheiding vlak na een vakantie. Dat is ook niet zo verbazingwekkend als je bedenkt dat je meer op elkaars lip zit in de vakantie. Bovendien ben je doorgaans meer op elkaar aangewezen. Kunnen we de vakantie als relatietest beschouwen?

 

 

Het normale leven

Het normale leven is voor de meeste mensen druk. Er wordt veel van ons gevraagd. Op het werk moeten we scherp blijven, want er verandert voortdurend van alles en voor je het weet loop je achter de feiten aan. We moeten ons blijven ontwikkelen en leren. Daarbij komt dat de zekerheid van werk voor veel mensen niet vanzelfsprekend is. Dat kan veel spanning met zich mee brengen.
Kinderen zijn geweldig. Ze kosten wel tijd en energie. We moeten rekening houden met schooltijden, kinderopvang, sportclubjes en andere hobbyclubjes. Dan hebben we het nog niet over kinderen die ziek zijn of wat extra zorg en aandacht nodig hebben. We willen graag leuke, liefdevolle ouders zijn, die betrokken zijn bij school en sportclubs.
We willen fit blijven dus gaan we sporten en daarnaast willen we een rijk sociaal leven, alles bij elkaar een hele uitdaging.

Drukdrukdruk

Al met al hebben we een mooi vol en druk leven dat ons veel voldoening kan geven. Toch blijkt het soms lastig alle ballen in de lucht te houden en het ook nog leuk te hebben. Het eerste dat er vaak onder lijdt is de relatie. Eerst de kinderen, dan wij, is wat veel mensen misschien wel terecht denken. De vraag is hoe lang is dat terecht. De kinderen zijn erbij gebaat dat de ouders gelukkig zijn. Ieder apart maar zeker ook samen. Toch schiet relatieonderhoud er vaak bij in. Dat gebeurt ook omdat we allemaal denken dat het wel goed zit en het nog wel kunnen oplossen. Tot we tot de conclusie komen dat we elkaar aan het kwijtraken zijn.

Vakantie

Ineens is daar dan de vakantie waarin er wel tijd is. Je kunt geen afstand nemen omdat je het druk hebt. Veel gewone dagelijkse beslommeringen vallen immers even weg. Daarbij komt dat we allemaal willen dat de vakantie leuk en ontspannen is. Het moet leuk en gezellig zijn na dat jaar hard werken. Als dat niet lukt dan frustreert dat enorm. Dan kan het gevoel je bekruipen dat de vakantie als relatietest werkt.
Hebben we wel dezelfde ideeën over vakantie. En hoe gaan we de tijd samen invullen.
Als we ineens veel samen zijn en ontdekken dat we elkaar niet meer zoveel te vertellen hebben. Is samen nog wel echt samen? Zo kunnen we dus de vakantie als relatietest gaan zien.

Vakantie als relatietest

Het is dus niet zo dat de vakantie de problemen in een relatie veroorzaakt. Ze komen alleen tijdens een vakantie pijnlijk makkelijk aan de oppervlakte.  We willen lekker ontspannen, het liefst met ons gezin. Het kan pijnlijk zijn om te ontdekken dat het niet meer lukt om leuke dingen samen te doen, om samen plezier te hebben. Dat er zoveel ruis en onvrede is dat het samen gewoon niet meer fijn en gezellig is. Het lukt niet om samen gelukkig te zijn, zelfs niet op vakantie, dat is een bittere pil om te slikken.

Het leven als relatietest

Je kunt dus wel spreken van de vakantie als relatietest. Eigenlijk is het hele leven een grote relatietest. We maken voortdurend dingen mee, hebben het moeilijk, hebben verdriet, zijn boos of we zijn juist gelukkig en blij. Delen we dat voldoende met elkaar of groeien we uit elkaar? Kunnen we goed vreugde delen en kunnen we elkaar steunen in moeilijke tijden. Kunnen we elkaar zien en horen en zijn we eerlijk als ons iets dwars zit? Hoe voorkom je dat je van elkaar verwijderd raakt? Dat je niet opgeslokt wordt in de eigen wereld van werk, hobby’s, sporten en andere zaken. Wat als het intieme leven wordt beïnvloed door onrustig slapende kinderen, of doordat jullie tijden afgestemd hebben voor de zorg voor de kinderen en daarbij jullie zelf vergeten zijn. Hoe vind je elkaar dan nog? Daar voortdurend tijd voor vrij maken blijkt voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat is er gebeurd?

Vaak is het mogelijk om elkaar weer te vinden. Het hangt er natuurlijk vanaf wat precies de situatie is. Maar als beiden elkaar weer willen vinden dan kan dat lukken. Het probleem is vaak dat goede gesprekken hierover alleen zinvol zijn als men zich kwetsbaar op durft te stellen. Als de relatie veel te lijden heeft gehad, is dat soms moeilijk.
Het kan helpen eens goed over het verloop van de relatie na te denken. Hebben jullie door de jaren heen goed doorgesproken wat jullie willen? Wisten jullie altijd wat jullie echt wilden? En hebben jullie altijd een goed beeld gehad van de invulling van deze wensen? In hoeverre zijn jullie door omstandigheden gedwongen geweest bepaalde stappen te zetten? Hebben jullie zaken telkens goed doorgesproken en hebben jullie je aan afspraken gehouden.
Jullie bouwden samen aan een toekomst. Is dat anders uitgepakt dan je wilde, en wat is er dan anders.

Vakantie als relatietest => samen in gesprek

Het is uiteraard mogelijk om in relatietherapie te gaan, dat is in veel gevallen erg zinvol. Voor sommige mensen klinkt dat wellicht erg zwaar. Het woord therapie wekt wellicht de suggestie dat er iets mis is met één van beiden of met allebei, je kunt je afvragen of dat zo is. Het kan zinvol zijn om de weg te verkennen met een goede mediator. Een mediator zal jullie beiden je verhaal laten doen en indien nodig verhelderende vragen stellen. Daarbij zal het doel zijn dat jullie samen weer in gesprek komen, zodat jullie er samen uit kunnen komen. Vaak gaan mensen pas naar een mediator als ze willen scheiden. Mediation op het werk wordt wel vaak ingezet om conflicten op te lossen zodat men weer met elkaar verder kan. Ook bij buren is dit het geval dus waarom zou je het niet proberen bij verstoorde communicatie in een liefdesrelatie?

Mediation

Als familiemediator sta ik mensen bij in de afhandeling van hun echtscheiding. Daarnaast bied ik een nieuwe dienst. Ik help mensen die merken dat de communicatie in de relatie is verstoord. Ik begeleid hen in het gesprek zodat zij samen de weg weer kunnen zoeken die bij hen past.
Het kan een hoop leed voorkomen als mensen eerder hulp zoeken en er in een eerder traject preventief mee aan de slag gaan. Ik help u graag.
Neem bij vragen over dit traject en de tarieven hiervoor gerust contact met mij op.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op mijn site of neem contact met mij op. Ik bied nieuwe cliënten een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Kijk ook eens op Mies Magazine voor interessante artikelen over relaties, echtscheiding en kinderen.

Gerelateerde berichten