Scroll Top

Ruzie in de familie bij ziekte, zorg en overlijden

Ruzie in de familieRuzie in de familie, het komt vaak voor. Families krijgen met allerlei complexe situaties te maken. Ziekte, mantelzorg en overlijden van ouders of andere familieleden, het komt op ons pad. Deze gebeurtenissen eisen een pittige tol van de familie. Helaas ben ik daar recent persoonlijk mee geconfronteerd doordat mijn moeder ernstig ziek werd en na ruim vier weken op de Intensive Care overleed. Plotseling stond mijn hele leven op z’n kop. Wat is het dan fijn als je merkt dat je op je familie kunt rekenen. Goede onderlinge verstandhoudingen maken een wereld van verschil. Ruzie in de familie kan dan voor grote problemen zorgen.

 

Crisis in de familie

In een crisis situatie is het fijn als je op elkaar kunt rekenen. Mijn moeder lag dus vier weken op de Intensive Care, een slopende en heftige tijd. We waren bang en verdrietig en er waren veel momenten van regelrechte paniek. We hebben veel andere mensen ontmoet waarmee we de wachtkamer deelden. Dit heeft wonderlijk genoeg geleid tot mooie contacten die nu nog voortduren. Je merkt dat ieder de situatie anders beleefd en op zijn of haar eigen manier reageert. Waar de één de neiging heeft stil in een hoekje te gaan zitten kletst de ander erop los. Wat opvalt is dat er in veel families wel wrijving en irritatie is. Soms is dat niet zo erg maar in een aantal gevallen is het echt lastig. De emoties lopen makkelijk hoog op als iedereen zo gespannen is en ruzie in de familie kan zo snel hoger oplopen. Het is dan zo jammer dat deze onenigheid niet eerder uitgesproken is. De les die hieruit te leren valt is dat eerder irritaties en ruzie in de familie oplossen een enorm verschil kan maken op het moment dat men elkaar nodig heeft. We weten immers nooit hoeveel tijd we daarvoor nog hebben.

Verdriet en verlies

Ruzie in de familie is een complicatie die dit proces extra moeilijk maakt: familieleden die wel met de één maar niet met de ander praten, de vraag of sommigen wel welkom zijn, het veroorzaakt allemaal heel veel extra spanning en verdriet. Families zitten soms ook zo ingewikkeld in elkaar, zeker na scheidingen en bij samengestelde gezinnen is het vaak moeilijk een goede sfeer en saamhorigheid te behouden. Ook de gevolgen van zo’n verdrietige periode kunnen dan groot zijn. Als familieleden zich buitengesloten voelen of juist het gevoel hebben overal alleen voor op te draaien, geeft dat achteraf vaak enorm veel wrijving. Dat komt dan niet zomaar meer goed. Als mensen gekwetst worden in een periode die al zo pijnlijk is dan komt dat extra hard binnen.

Ruzie in de familie

Meestal is de irritatie en ruzie in de familie al eerder ontstaan. Dit komt dan extra hard en pijnlijk naar de oppervlakte in een crisissituatie. Het kan ook zijn dat de gebeurtenissen tijdens crisis leiden tot boosheid irritatie en verdriet. In beide gevallen kan mediation uitkomst bieden. Het verlies of ziekte van een dierbare is al pijnlijk genoeg. Het kan enorm helpen als het verdriet ook samen verwerkt kan worden en men steun bij elkaar vindt. Een mediator kan ervoor zorgen dat de familieleden elkaar echt horen en ieder hun verhaal kunnen vertellen. Ieder heeft immers zijn eigen beeld over het ontstaan van de ruzie in de familie, ieder heeft het op zijn eigen manier beleefd. Vaak zitten er ook frustraties achter die al zijn ontstaan in de jeugd maar nooit goed zijn uitgesproken. Het kan enorm opluchten dit wel uit te spreken en de reactie van de ander erop te horen. Het gebeurt zo vaak dat wij gedrag en situaties heel anders interpreteren dan onze naasten. Het kan bij ruzie in de familie enorm helpen zaken eens goed uit te spreken en open te staan voor elkaars frustratie, pijn en verdriet. Een familiemediator kan hierbij goed helpen.

Deskundigheid

Als u besluit een mediator in te schakelen bij ruzie in de familie dan wilt u natuurlijk wel dat deze deskundig is op dit gebied. Let er dan op het de mediator niet alleen is geregistreerd bij de Mediatorsfederatie Nederland  (MfN) maar ook de accreditatie Familie heeft. Dan weet u dat de mediator goed is opgeleid op het gebied van familierelaties. Familierelaties zijn immers vaak enorm complex. Bij ruzie in de familie bent u zo verzekerd van deskundige begeleiding.

WS Mediation

Bij WS Mediation bent u verzekerd van de deskundigheid bij familiemediation. Als MfN Registermediator met de accreditatie Familie kan ik conflictbemiddeling bieden bij verschillende soorten familieconflicten. Te denken valt aan conflicten bij de afwikkeling van een nalatenschap of conflicten die de oorsprong hebben binnen de samenwerking in het familiebedrijf. Maar ook als er conflicten zijn waarvan niet meer duidelijk is waarin deze nu eigenlijk de oorsprong hebben. Een aantal gesprekken met de juiste mediator kan tot veel helderheid leiden.

Wilt u meer weten over familiemediation of wilt u een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek, neem dan gerust contact met mij op.

 

Gerelateerde berichten