Scroll Top

Wij willen scheiden, wat nu? Wat is uw eerste stap?

Wij willen scheiden‘Wij willen scheiden, wat nu?’ is een vraag die mij als mediator vaak gesteld wordt. Op het moment dat u of uw partner besluit te willen scheiden dan komt u samen voor een grote uitdaging te staan. Alles wat zeker was is dat niet meer. Er komt zoveel op u af, zowel emotioneel als praktisch. Er is veel te regelen en regels en wetgeving veranderen nogal eens. Als u samen minderjarige kinderen heeft dan maakt dat het niet makkelijker. Wat is dan de eerste stap die u zet en welke weg gaat u kiezen voor de afhandeling van uw scheiding?

 

 

Wij willen scheiden

Een scheidingsproces is een moeilijk proces. U moet allerlei zaken regelen terwijl er ook allerlei heftige emoties spelen. Eigenlijk is de eerste stap het bepalen op welke manier u de scheiding wilt regelen. Wilt u er in gezamenlijk overleg uitkomen of wilt u liever dat een advocaat uw zaken gaat regelen.
Soms kan het inschakelen van een advocaat rust geven omdat u dan niet telkens met uw partner om de tafel hoeft. Bij mediation gaat u gezamenlijk aan de slag om tot instemming over de verschillende zaken te komen. De mediator begeleidt dit proces en ziet erop toe dat alle relevante zaken aan bod komen. De afspraken die hieruit voortkomen staan sterk, het is immers wat u gezamenlijk besloten heeft. Als u een keuze heeft gemaakt tussen advocaten of een mediator heeft u een belangrijk deel van de vraag “We willen scheiden, wat nu?” al beantwoord.

Emoties

Meestal spelen bij een scheiding emoties een grote rol. Alle andere zaken zijn uit te zoeken en op te lossen maar de emoties hebben ruimte en zeker ook tijd nodig.
Is de scheidingswens wel zorgvuldig uitgesproken? Het is echt bijzonder om te zien dat er voor huwelijksaanzoeken veel mooie woorden worden gebruikt. Als men gaat scheiden, worden hier vaak weinig zorgvuldig gekozen woorden aan gewijd.
Juist dat moment is zo belangrijk voor de voortgang van de scheiding; het moment dat de wens om te scheiden naar elkaar wordt uitgesproken, de zogenaamde scheidingsmelding. Het uitspreken van de scheidingsmelding en het ontvangen daarvan door de ander, is het startpunt vanwaar men verder kan. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het moment van de scheidingsmelding de werkelijke scheiding is, waarna het huwelijk nog moet worden ontbonden. Maar het emotionele scheiden doe je samen. Lees ook mijn blog die ik over dit onderwerp schreef.

Wat helpt

Als u kiest voor een mediator dan kunt u er vrijwel zeker van zijn dat de scheidingsmelding aan bod komt. Uiteraard heeft de mediator ook aandacht voor de praktische zaken maar de emoties zullen zeker aan bod komen. Emoties kunnen zo’n onderstroom veroorzaken dat het vrijwel onmogelijk wordt om zaken een opbouwend gesprek te voeren. Door daar aandacht aan te besteden zal het minder moeilijk worden om in gesprek te komen en goede afspraken te maken waar u zich beiden goed bij voelt. Als u zich afvraagt: ‘Wij willen scheiden, wat nu?’ is het dus erg zinvol te bedenken welke weg u wilt bewandelen.

Ouderschapsplan

Als u samen het gezag heeft over minderjarige kinderen dan bent u wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Het maakt daarvoor niet uit wat uw burgerlijke staat is.
In een ouderschapsplan worden alle praktische en financiële zaken vastgelegd, die betrekking hebben op de zorg voor de kinderen. Hierin dient ook vastgelegd te worden hoe u de kinderen bij de totstandkoming heeft betrokken. Dit dient uiteraard op een bij de leeftijd passende wijze te gebeuren.
In mediation is het uitgangspunt dat u het samen eens wordt. Voor alimentatie zijn er richtlijnen (het Tremarapport) dat wordt gehanteerd als houvast. Het staat u vrij daarvan af te wijken als u het samen eens kunt worden. Als het punt bereikt wordt dat de rechtbank hierin uitspraak moet doen omdat u er samen niet uitkomt, dan worden de richtlijnen van het Tremarapport in beginsel gevolgd.

Begeleiding van de kinderen

Het is natuurlijk van groot belang dat u met de kinderen in gesprek gaat over de scheiding. Daarbij gaat het erom dat er geen schuldvraag met hen wordt besproken. Het is erg belangrijk dat kinderen ook na de scheiding van beide ouders mogen houden zonder voorbehoud. Als kinderen het gevoel krijgen een kant te moeten kiezen dan kunnen zij daar veel last van krijgen, op het moment zelf en in de toekomst.
Ik schreef eerder een blog over de vraag: “Hoe vertellen we de kinderen dat we gaan scheiden?” Klik hier als u die blog wilt lezen.
Meer informatie over kinderen en echtscheiding kunt u vinden op www.villapinedo.nl

Wonen, de financiën en de toekomst

Het kan veel kopzorgen schelen als u voor de afwikkeling van de overige zaken een deskundige in de arm neemt.
Het werkt het beste om alles goed op een rij te zetten en tot de beste oplossingen te komen, een mediator kan u daar prima bij helpen.
Er zal besproken worden wat de woonsituatie is en hoe die gaat worden. Hoe bezittingen en eventuele schulden kunnen worden verdeeld. Hoe omgegaan zal worden met partneralimentatie, en wat er voor de pensioenen de beste keuze is voor de toekomst. Met die structuur zal de vraag ‘Wij willen scheiden, wat nu?’ goed beantwoord worden.

Mediation

Het antwoord op de vraag: ‘Wij willen scheiden, wat nu?” hangt dus af van uw situatie en de weg die u kiest. Het kan u ontzorgen als u een deskundige in de arm neemt. Zelf geloof ik vooral in mediation, zeker als er kinderen zijn. U gaat dan immers wel gezamenlijk door met het ouderschap en de kinderen zullen er veel beter uitkomen als u gezamenlijk uw weg weer vindt. De kans dat dit met mediation lukt is veel groter dan wanneer u als partijen tegenover elkaar gaat staan.

WS Mediation

Als mediator en Register Financieel Echtscheidingsadviseur begeleid ik u graag in uw scheiding, zowel op het emotionele vlak als het financiële. Ik geloof dat mensen veel gelukkiger zijn als ze samen zaken oplossen, hun eigen beslissingen nemen en keuzes maken. Door de scheiding goed te regelen gaat het beter met alle betrokkenen, vooral voor de kinderen is dat heel belangrijk. Ik vind het mooi om daar een rol in te mogen spelen.

Als mediator en Register Financieel Echtscheidingsadviseur begeleid ik u graag in uw scheiding, zowel op het emotionele vlak als het financiële. Ik geloof dat mensen veel gelukkiger zijn als ze samen zaken oplossen, hun eigen beslissingen nemen en keuzes maken. Door de scheiding goed te regelen gaat het beter met alle betrokkenen, vooral voor de kinderen is dat heel belangrijk. Ik vind het mooi om daar een rol in te mogen spelen. Dus als u met de vraag worstelt: ‘Wij willen scheiden, wat nu?’, kijk dan voor meer informatie op mijn site. Als u vragen heeft dan hoor ik dat graag, neem gerust contact met mij op, ik sta u graag te woord.

 

 

 

Gerelateerde berichten