Scroll Top

De feestdagen, gezelligheid of ruzie?

De feestdagenDe feestdagen, iedereen kijkt er anders naar. Voor de één is het een tijd van verbondenheid, samenzijn en gezelligheid, voor de ander een tijd van eenzaamheid en weer voor een ander een tijd van stress en conflicten. Hoe brengt u de feestdagen door? Verheugd u zich erop of bent u blij als het weer voorbij is?

 

 

 

Het ideaalbeeld

De feestdagen zijn dagen die veel mensen doorbrengen met familie. Vaak zijn het dagen dat men uren in elkaars gezelschap verblijft. Uiteraard kan dit een hoogtepunt van het jaar zijn. Dagen waarop men tijd maakt voor elkaar. Men besteedt extra zorg aan uiterlijk en kleding en er wordt heerlijk gegeten en gedronken. Dit alles in een uitstekende, liefdevolle sfeer. Dit is het overheersende beeld in de media. Mooi gedekte tafels met stralende mensen die dolgelukkig zijn elkaar weer te zien.

Vaak gaat het anders

In werkelijkheid gaat het voor veel mensen heel anders. Er zijn veel eenzame mensen die eigenlijk niemand hebben om de feestdagen mee door te brengen. Of mensen die zich in het gezelschap waarin ze zich bevinden nog steeds heel eenzaam voelen. We willen allemaal heel graag dat de feestdagen mooie dagen zijn maar het gewone leven gaat ook gewoon door. Problemen lossen niet spontaan op, ziektes verdwijnen niet en conflicten en irritaties laten zich maar beperkte tijd onder het mooie tafelkleed vegen.


Feestdagen met de familie

Helaas is er geen garantie op een harmonieuze sfeer als de familie samenkomt. Zeker als het langer duurt dat zij in elkaars aanwezigheid verblijven kunnen er allerlei spanningen ontstaan. Onder broers en zussen is vaak al rivaliteit terwijl er dan ook nog eens partners en eventueel kinderen bij komen. Het is maar de vraag of iedereen met elkaar klikt. Ieder gaat op zijn eigen wijze met de kinderen om, ook dat kan weer een punt van ergernis zijn. Als er dan ook nog scheidingen plaatsvinden waarna er nieuwe partners of zelfs samengestelde gezinnen ontstaan, is de situatie zo complex dat het wel heel bijzonder is als de feestdagen magisch en harmonieus zijn.

Wat zijn uw verwachtingen?

Het is zaak om reële verwachtingen te hebben. Verwacht geen sprookje, maar ook geen rampen. Beide verwachtingen leiden tot spanningen. Het sprookje omdat vrijwel niemand aan het ideaalbeeld van een ander kan voldoen en de rampen omdat de spanning dan al aanwezig is voor er überhaupt iets is voorgevallen.
In het dagelijks leven nemen we mensen vaak zoals ze zijn, met hun goede en minder goede eigenschappen. Toch lijkt dat moeilijker te zijn als het om familie gaat. Het zou goed zijn als dat ons wat beter zou lukken in het geval van familie. Toch blijken mindere eigenschappen van de buurman makkelijker te accepteren, dan die van een broer of zus. Het is goed hierbij stil te staan en de focus op de positieve eigenschappen te leggen. Als dat lukt, is dat niet alleen gunstig voor het betreffende familielid maar vooral ook voor onszelf en de sfeer in het algemeen.

Familieruzie met de feestdagen

Als het echt niet meer lukt om met de feestdagen bij elkaar te komen omdat de vonken eraf spatten, kunt u zich afvragen wat daar nu eigenlijk de oorzaak van is. Zou het niet fijn zijn als zaken beter worden uitgesproken. U kunt ervoor kiezen de feestdagen op een andere manier door te brengen, maar er zijn altijd weer gelegenheden waarop de familie met elkaar te maken krijgt. Bij alle grote gebeurtenissen in het leven komt familie vaak weer samen. Met huwelijksvoltrekkingen, geboortes en sterfgevallen is het vaak weer noodzakelijk om met meerdere familieleden om de tafel te gaan zitten. Als dat niet meer lukt kan mediation een optie zijn. Wilt u meer weten over mediation bij familieconflicten, klik dan hier voor meer informatie.

Kinderen en de feestdagen

Ook voor kinderen kunnen de feestdagen een uitdaging zijn, zeker als de ouders inmiddels gescheiden zijn. Dan brengt de planning van de feestdagen vaak spanning met zich mee. Wanneer zijn ze bij papa en wanneer bij mama? Zien ze opa en oma nog wel en hun nichtjes of neefjes? En als ze bij mama zijn, gaat het dan wel goed met papa (en andersom)? Op dit moment is er de prachtige reclame van De Plus die ons hiermee confronteert. Het zou prachtig zijn als papa en mama even alles zouden kunnen parkeren om samen te gourmetten. Helaas is dat voor de meesten niet op te brengen. Wel is het goed om stil te staan bij de gevoelens van de kinderen in een dergelijke situatie. Kinderen kunnen zich in deze tijd verscheurd voelen tussen beide ouders.
Het is belangrijk de gevoelens van kinderen hierover te erkennen en samen een oplossing te zoeken waar iedereen zich zo goed mogelijk bij voelt. Wilt u meer weten over kinderen en echtscheiding klik dan hier om de site van Villa Pinedo te bekijken. Lees ook de open brief aan alle gescheiden ouders.

Mediation bij familieruzies

WS Mediation is als Familiemediator gespecialiseerd in conflicten binnen de familie. Dat kan gaan om een echtscheiding, of zaken die daarmee samenhangen, maar ook andere kwesties binnen families kunnen in mediation opgelost worden. Als u constateert dat er sprake is van conflicten in de familie die de familierelaties sterk onder druk zetten, twijfel dan niet en neem contact met WS Mediation op. We kunnen dan samen bespreken hoe mediation tot een oplossing kan leiden. Ik help u er graag bij.

Ik wens u fijne feestdagen en een gelukkig 2018!

Gerelateerde berichten