Scroll Top

Hoe vertellen we ons kind dat we gaan scheiden?

Hoe vertellen we ons kind dat we gaan scheidenHoe vertellen we ons kind dat we gaan scheiden? Als u heeft besloten dat u gaat scheiden dan is dat een grote stap, helemaal als er kinderen zijn. U kunt zich afvragen hoe u het moet vertellen, maar ook wat u gaat vertellen. Ook de plek en de omstandigheden spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe pakt u dat aan?

 

 

 

 

Wie vertelt uw kind dat u gaat scheiden?

Het beste is het als beide ouders gezamenlijk vertellen dat zij gaan scheiden. Omdat de spanning en emoties bij scheidende ouders vaak hoog oplopen is het verstandig het goed voor te bereiden. Die voorbereiding kan ieder eerst voor zich doen, om er daarna een gezamenlijk verhaal van te maken. Door het samen te vertellen laat u de kinderen zien dat u nog steeds samen als ouders zaken zult regelen wanneer dat nodig is. Dat is goed voor de kinderen om te zien. Bovendien toont u uw kinderen dat hun gevoelens en welzijn nog steeds heel belangrijk voor u beiden zijn.

 

Wat is een goede plek voor zo’n moeilijk gesprek?

U stelt zich dus de vraag “Hoe vertellen we ons kind dat we gaan scheiden? Daarbij is ook de vraag waar u het gaat vertellen belangrijk. Bedenk op welke plek uw kind zich prettig en veilig voelt. Uiteraard is het belangrijk dat het voor u beiden ook een goede plek is. Het gesprek zal emotioneel worden, daarom is het van belang dat er vrijuit gesproken kan worden zonder dat u gestoord wordt. Het is fijn als uw kind ook zijn of haar emoties kan uiten, ook daarvoor is privacy belangrijk. Veel afleiding is niet handig, u wilt immers zeker zijn dat uw boodschap zo goed mogelijk binnenkomt. Daarnaast wilt u zelf de signalen van uw kind oppikken, daardoor kunt u immers zien of uw kind de boodschap goed binnen krijgt en waar het mogelijk mee zit.

Hoe bereidt u zich voor?

Zoals gezegd bereidt u zich dus eerst zelf voor. U heeft nu wel besloten dat u het samen gaat vertellen, maar daarmee is de vraag “Hoe vertellen we ons kind dat we gaan scheiden?” nog niet beantwoord. Als u uw verhaal voorbereidt maak dan geen verwijten naar de andere ouder. Probeer te bedenken wat uw kind u zal vragen en wat daarop de antwoorden zullen zijn.
Niemand kent uw kind zo goed als u en u weet waarschijnlijk al welke vragen uw kind gaat stellen. Een aantal vragen zal vrijwel altijd aan bod komen:
• Wie gaat waar wonen?
• Moet ik naar een andere school?
• Wanneer zie ik papa of mama?
• Wat gebeurt er met de huisdieren?
• Wie verteld het op school?
• Kan ik op mijn (sport-) club blijven?

Benadruk wat er niet verandert, dat biedt houvast.

Hoe vertellen we ons kind dat we gaan scheiden?

Als u uw eigen verhaal heeft geschreven, dan moeten de verhalen van beide ouders nog samengevoegd worden. Dit kunt u samen bespreken maar soms zal dit erg moeilijk zijn. Het kan verstandig zijn om hiervoor begeleiding te zoeken bij een mediator. Blijf bedenken dat uw kind er bij gebaat is dat u dit samen verteld. Van verwijten en beschuldigen over en weer kunnen kinderen veel last hebben.
Ook uw woordkeuze kan veel verschil maken. Zeg bijvoorbeeld niet dat jullie niet meer van elkaar houden maar geef aan dat jullie elkaar niet meer gelukkig maken. Kinderen kunnen de indruk krijgen dat je dus zomaar kunt stoppen van iemand te houden, een enge gedachte voor hen.
Daarnaast is het goed te benadrukken dat uw kind niet de oorzaak is van de scheiding. Het lijkt een open deur maar veel kinderen zoeken de oorzaak toch bij zichzelf, daar kunnen ze veel last van hebben.

Emoties bij uw kind

Het is volkomen logisch dat uw kind boos, verdrietig en zelfs bang is. Bied daar ruimte voor. Het is belangrijk dat kinderen merken dat hun gevoelens er mogen zijn. Vertel dat jullie later verder kunnen praten en dat vragen altijd gesteld mogen worden. Het kan zelfs een goed idee zijn om het gesprek een vervolg te laten hebben. Gewoon een paar weken later kunt u bij elkaar gaan zitten om te zien hoe het dan gaat. Zijn er nog vragen? Ook als kinderen meegaand zijn kunt u zich afvragen of dat wel klopt. Soms zullen kinderen, die zien hoe zwaar papa en mama het al hebben, extra hun best doen. Daarbij lopen ze dan wel op hun tenen en dat houden ze ook niet lang vol. Vraag daarom goed door.

Nazorg

Vraag aan het eind van het gesprek waar uw kind behoefte aan heeft. Sommige kinderen willen dan graag iets samen doen. Andere kinderen willen alleen zijn? Eigenlijk is alles goed. Gun uw kind de ruimte om te verwerken wat net verteld is. Zorg dat u beschikbaar bent als daar behoefte aan is.
Kijk voor meer informatie ook eens op de site van Villa Pinedo. Op deze site vindt u veel ervaringen van kinderen van gescheiden ouders, dat is zo verhelderend en leerzaam.

WS Mediation

Als mediator begeleid ik stellen die gaan scheiden. Ik kan u helpen bij de afhandeling van uw echtscheiding maar ook alleen bij het opstellen van uw ouderschapsplan. Ik geloof dat mensen zelf gelukkiger worden als zij de scheiding voor hun kinderen en voor zichzelf goed regelen. Dus als u zich afvraagt: Hoe vertellen we ons kind dat we gaan scheiden? Kijk dan voor meer informatie op mijn site en neem contact met mij op.

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

Opmerkingen (1)

[…] als kind is al moeilijk genoeg. Eerder schreef ik een blog over het paraplugesprek, klik hier om mijn blog te […]

Comments are closed.